eastmodels.sk
eastmodels.sk

V Podhalański Festiwal Modelarski Ciupaga 2024, Nowy Targ (PL)

25.05.2024
##

Nasledujúca udalosť

V Podhalański Festiwal Modelarski Ciupaga 2024, Nowy Targ (PL)

25.05.2024

Zaujalo nás na facebooku 3. týždeň

Pridaný 19.01.2017 | autor Daniel Hajtinger

Agnar Kryddersen. Meno, ktoré v modelárskom svete nie je vôbec neznáme. Jeho modelárska činnosť je jedinečná a aj preto som sa rozhodol, že tento 3. týždeň venujem práve jemu a predstavím vám modelárstvo aj bez drahej chémie, striekacej pištole a prvotriednych značkových prípravkov.

Prezývka Agnar, ako ho všetci volajú, sa pohybuje medzi nami modelármi už dobrých pár rokov. Jeho pravé meno je František Rouček, má vyše 30 rokov a žije aj so svojou rodinou v Českom meste Teplice. Okrem modelárstva je verný fanúšik miestneho futbalu a londýnskej FC Chelsea. Agnara poznám už zhruba šesť rokov. Za ten čas ma naučil, že nie všetko je o prvotriednych prípravkoch ako to vehementne a radi propagujú všetci a všade. Že to je pravda, sa budete môcť presvedčiť už za chvíľu na fotkách jeho práce. Hlavným špecifickým znakom tohto modelára z Teplic a jeho charakteristickou vlastnosťou je, že ani jeden svoj model neurobil s pomocou striekacej pištole. Ako vraví on, je to všetko o štetci, tupovaní, kriedach a pigmentoch. Agnar dokáže takpovediac „zrecyklovať“ staré stavebnice, o ktoré by mnohí z nás ani nezakopli. Stačí si len spomenúť koľko driny stálo vysochať obstojný výsledok z modelov firiem Alan, staré Zvezdy, Tamiye alebo Trumpetery. Svojou prácou postupne prerazil nie len na modelárskych súťažiach ale dostal sa aj do populárnych časopisov. Je to len pár dní čo dokončil svoj najnovší model Sd.Kfz 231 6-rad v mierke 1/35. Za zmienku stojí, že celé je to výsledok práce zo stavebnice firmy HiPM. 

Okrem nemeckej bojovej techniky z obdobia druhej svetovej vojny obľubuje taktiež aj stroje z Fínskej armády. Svoju zbierku modelov severských tankov postupne rozširuje. 

A nakoniec tu ešte máme jeho niekoľko mesiacov starý model s názvom Heuschrecke "Grasshopper" od výrobcu Trumpeter v mierke 1/35. Na každom jeho kúsku si môžeme všimnúť dokonale matný povrch. A nechýba ani výber netradičnej predlohy, ktorý sa cení.

Prácu Svena Heimrotha sme si predstavili už minulý týždeň a vtedy som to nekomentoval. Dnes keď už vidíme jeho finálny vzhľad, dá sa povedať že sme neboli ďaleko od výsledku.

Môj názor na Tigre pozná asi každý a síce, že Tiger je proste Tiger, vidíme ho na každej súťaží, každý deň a pre mňa osobne už nie je ničím zaujímavý. Ale tento model je naozaj podarený a vyžarujú z neho živé farby. Na jednotku sú tiež aj odreniny. 

 

 

 

 

Asi sme si už všetci zvykli že Poliaci a ich výtvory prinášajú do modelárstva to najlepšie svetlo. Tanky radu Leopard patria k mojim obľúbeným, keďže zhodou nešťastných aj šťastných udalostí mi u pár ľudí prischla prezývka Leo. Tento Leo 2A4M je dokonale pripravený na surfacer a náter. Všimnúť si treba precíznu čistú prácu a takisto aj poctivé klampiarstvo.

Krásny rypák v podaní Grega Krizmana. Síce je to len detail ale už teraz vytvára pocit dokonalosti a autor je s ním určite spokojný. 

V poslednom čase sa dosť rozmohli modely nemeckých ťažkých tankov Tiger II.  Je to aj vďaka nedávno vydanej novinke od Takomu s plným interiérom. Tento kúsok sa už teší novému kabátu aj základným odreninám. Samozrejme, že sa jedná o poľského modelára Mateusza Jarzombeka. 

Musím povedať, že ma trochu mrzí absencia bojových vrtuľníkov keďže som z Prešova a ako každý vie, práve my tu máme Vrtuľníkové krídlo OSSR, takže na vrtuľníky som si stihol zvyknúť a obľubujem ich. Aspoň malým potešením je model od

Jam Hag-uero firmy Hobby-Boss 1:72. Konkrétne sa jedná o sovietský stroj Mi-8 HIP doplnený plechmi od Eduardu a prvkami scratch-buildu. 


Sovietske tanky patrili k tým najmohutnejším strojom aké v druhej svetovej vojne jazdili po zemi. Porovnanie si môžeme urobiť aj na obrázku, kde je vedľa seba postavený Kubelwagen a húfnica ML-20S. 

Prišiel čas aj na leteckú techniku. Prvá stíhačka, ktorá mi odrela do očí je Tamiyácky Spitfire Mk.IXC. Felix Yeow si postavil prvý model po dlhých 33 rokoch a výsledok ozaj stojí za to!

Úspech zožal aj tento americký tankobijec. Asi netreba nikomu vysvetľovať prečo. Jednoducho úžasné, palec hore pre Ah Mana. 

Ayhan Toplu dokázal takto vyšperkovať svoju vrtuľovú stíhačku Bf-109 F-2. Jedná sa o model výrobcu Eduard mierky 1:48. Pilotom bol Dietrich Hrabak ako veliteľ II./JG 54 Grünherz v júli 1941. 

Teraz poteším nejedného modelára aj nemodelára. Znova netreba vysvetľovať nič. David Whitford to má proste v rukách. 

V živote máme istoty len dve. Jednu vyobrazil opäť poľský talent Slawomir Borysowski. 

Niekedy si kladiem otázku, či to naše modelárstvo nie je v určitých zmysloch aj diagnóza. Schválne by som rád vedel, koľko času strávil Aleksey Buriak nad týmto rytierom s koňom.

Spomínal som, že poľskí modelári prinášajú to najlepšie čo môžeme na stránkach FB vidieť. Slovensko je o čosi menšie v porovnaní s rozľahlým Poľskom. To však nič nemení na tom, že aj tu u nás na Slovensku máme veľmi šikovných modelárov. V našej komunitnej skupine Eastmodels.sk ste si mohli všimnúť poctivú prácu Pavla Vala. Jeho Ford F-350 Hasičský špeciál, ako ho on nazval, je výsledkom spojenia stavebnice Meng, samodomo vyrobenej nástavby a nových kolies od Tamiye, samozrejme v mierke 1:35. 

V poslednom čase sa okrem King Tigrov rozšírili do povedomia ľudí aj modely firmy Brassica. Jedná sa najmä o civilné vozidlá a stroje. Zatiaľ najlepší traktor Zetor 8011 sa podarilo dokončiť Zdeňkovi Hanzalovi, ktorý pridal aj jednoduchú ale trefnú podložku. 

A druhý model ktorý je vo fáze stavby, je nákladiak Tatra 815 VVN 8x8. Ešte zopár detailov a môže sa farbiť. Nechajme sa prekvapiť čo to bude, až to bude. David Mrázek. 

 

Súvisiace články

návrat hore