eastmodels.sk
eastmodels.sk

Hobby Model Show 2024, Borský Mikuláš (SK)

04.05.2024
##

Nasledujúca udalosť

Hobby Model Show 2024, Borský Mikuláš (SK)

04.05.2024

Zaujalo nás na facebooku 5. týždeň

Pridaný 07.02.2017 | autor Daniel Hajtinger

Tak ako štvrtý týždeň, tak aj piaty v poradí prichádza s časovým sklzom. Čitateľom tejto rubriky sa ospravedlňujem, posledné dva týždne boli pre mňa vyčerpávajúce a väčšinový podiel má na tom škola. Toľko na úvod a teraz už ako je zvykom, začnem predstavovať výsledky prác jednotlivých modelárov, ktoré ma oslovili za uplynulých pár dní najviac.

Začneme kolesovým obrneným transportérom Sd.Kfz 222. Autorom modelu je Miroslaw Serba, výrobcu Tristar v mierke 1/35. Keď som začínal s modelárstvom, patrilo to k mojim obľúbeným vozidlám z druhej svetovej vojny. Z časti je to stále mojim favoritom. Asi najviac do očí nám svieti farebná modulácia povrchu, alebo skrátene modulácia. Páči sa? 

Čím ďalej tým viac modelárov siaha po „rýchlovkách“. Prirodzene, mám rád dvojzmysly ale v tomto prípade moje myšlienkové pochody smerujú k pár dňovým alebo hodinovým modelom. Proste si niekto zaumieni, že rušeň z modelovej železnice už ďalej nemusí pôsobiť len ako hračka. Jeden z takých je aj ruský modelár Ivan Drond. Ivan vie. Buď ako Ivan. 

Osobne je pre mňa asi najproblémovejší povrch zelený. Preto mám so zelenými tankami takú úspešnosť, že väčšinou sú v krabiciach čakajúce na posledný súd. Obdivujem ľudí, ktorí vedia urobiť dokonalý zelený tank. Pretože nie jednému z nás, zamrzne na výstavách úsmev na perách keď si pozrieme ako vyzerajú poniektoré modely z armád napr. ČSLA, OSSR a podobne. Hodí sa tu prirovnanie kolegu „tos přejel nutelou?“. Palec hore pre Rafał Buber Kubić a jeho T-34/76 mod. 1941. Práve si prešiel fázou chippingu a olejov. 

Nemám rád prílišné inovácie ale nepovažujem sa za ani veľmi konzervatívneho. Konvenčné predlohy nie sú pre mňa to pravé, ale mám rád keď sa stará dobrá klasika vracia znovu a znovu. Niekedy nie je potreba vymýšľať niečo zložité. V jednoduchosti je krása alebo niekedy menej znamená viac. Oboje platí aj dnes. Panther Ausf.G neskorej verzie, 1/35 od Stanislava Noskoviča. 

Svoj prvý tohtoročný a aj dokončený model, odprezentoval niekoľko hodín do zadu. Boris Rakic. Jedná sa o SB2U-3 Vindicator v mierke 1/48. Model venoval 75.výročiu bitky o Midway. 

Priestor na skrini mi zaberá aj veľká krabica plechetnice od Revellu, aj to je jeden z dôvodov, prečo budem určite sledovať ako si počína Victor Sanchez. Určite nebudem jediný, všakže? 

John Steinmann a jeho model, ktorý dýcha atmosférou tuhých zimných bojov v ruských lesoch. Podstatnú časť úspechu nesú aj doplnky na korbe nemeckého stredného tanku Panzer III. 

Sú modely, ktoré sa objavujú len raz za čas. Síce dnes, už zoženieme prakticky čokoľvek ale to nič nemení na fakte, že tieto modely sú naozaj vysoko cenené. Či už pre autora samotného alebo len okoluidúcich divákov. Grzegorz Krawczyk‎, meno sa síce vyslovuje ťažšie ale model je jasný hneď na prvý pohľad. Multicar M22 1/35. 

Takmer všetci robíme modely bojovej techniky. Nemali by sme ale zabudať, že každá minca ma dve strany. Nech je vojna akákoľvek, v prvej línii proti sebe stoja väčšinou obyčajní ľudia. Dnes by sa síce už dali polemizovať o tom, či sú vojaci fakt obyčajní ľudia, alebo zvieratá z necivilizovaných Arabských osád. Ale nemám rád debaty o charakteroch vojakoch druhej svetovej vojny. Je jedno či sa jednalo o chlapca Wehrmachtu, armády Spojencov, Sovietskeho zväzu alebo Hlinkovej Gardy. Každý jeden bol presvedčený, že bojuje za správnu vec a vlasť. Aspoň nejaký čas. Takisto mal doma rodinu, deti a priateľov, ktorí čakali, že sa vráti živý a zdravý. Nežijeme v rozprávke a často krát neprináša vojna nič viac ako smútok a negatívne veci. Zaujala ma preto táto nenápadná vinetka od Paťa Kertésza. 

Jeden z najlepších modelov, ktorý sme mali možnosť zhliadnúť za posledné dni na Facebooku je jednoznačne legendárna 88ička Flak 36/37 kalibru 88mm. Autorom je Iao Kit. Áno, je to mierka 1/35. 

Neviem aké paranormálne javy sa dejú v domovoch poniektorých modelárov, ale niektoré ich práce mi naozaj zastavujú myslenie. Je až neuveriteľné, čo človek dokáže svojimi rukami vytvoriť. Nie je modelárstvo v krajných prípadoch už umenie? 

Súvisiace články

návrat hore