eastmodels.sk
eastmodels.sk

Hobby Model Show 2024, Borský Mikuláš (SK)

04.05.2024
##

Nasledujúca udalosť

Hobby Model Show 2024, Borský Mikuláš (SK)

04.05.2024

Zaujalo nás na facebooku 6. týždeň

Pridaný 14.02.2017 | autor Daniel Hajtinger

Ani sme sa nenazdali a máme za sebou prvý mesiac nového roka, Január. Osobne som plný očakávania čo prinesie tento rok. My vám zatiaľ budeme prinášať najnovšie modelárske objavy z Facebooku. Všetci sa máme na čo tešiť, pretože novinky od výrobcov pribúdajú neúrekom a jediný problém zohrávajú financie, do ktorého správneho modelu ich investovať. Pomaly sa nám to už začína rozbiehať a tento mesiac štartuje aj na Slovensku modelárska sezóna 2017. S tímom Eastmodels sa vidíme už tento týždeň na siedmom ročníku modelárskej súťaže Modelfest Rimavská Sobota 2017.

Prvý februárový týždeň nezačnem technikou ako mám vo zvyku, pretože do očí mi udrela táto japonská Nakajima Ki-84. Autorom je Aleksey Zikeev.

 

 

Konflikt na Ukrajine už trvá nejaký ten rok. Za ten čas sa na bojových poliach jej východnej časti objavilo nespočetné množstvo techniky všetkého druhu. Z fotiek môžeme vidieť bojové vozidlá od upravených štvorkolesových Gazov až po úplne nové typy tankov, poväčšine pozváraných v garážach. Či už sa jedná o stroje z radov Ukrajinskej armády, povstaleckých bataliónov alebo armád republík DNR a LNR, každým dňom prináša táto vojna stále nové a nové predlohy do modelárskeho sveta. Jednou takou je aj toto BVP-2 regulérnych vojsk Ukrajiny. Za prácou stojí meno Nikolay Krasovsky, výrobca Trumpeter, mierka 1:35. 

Už dlho sme v tejto rubrike nemali obstojnú diorámu. Za veľmi vydarenú prácu sa považovať výsledok Martin Giangreca. Pri pohľade na figúrky si môžeme živo predstaviť búrlivu diskusiu a za pohľad tiež stojí aj žranica. 

Nemá zmysel niečo rozprávať o počte King Tigrov v poslednej dobe na modelárskych stránkach. Na tejto fotke ma zaujala skôr veľkosť stroja oproti figúrkam. Človek si často ani neuvedomuje ako impozantné stroje to boli. 

Mnoho modelárov sa moderne radšej vyhýba, keďže urobiť fakt reálne stvárnenie patiny na moderných tankoch je ďaleko zložitejšie ako na strojoch druhej svetovej vojny. Tu máme krásny príklad na ukážku ako má vyzerať správna moderna. Nech sa ľúbi, Chieftain Mk.2 od Olega Lisenka firmy Takom 1:35. 

Technika štátov ako je Švédsko sa nevidí tak často. Preto určite nejedného z nás poteší keď sa objaví niečo také. A že sa jedná naozaj o stroj z armády Švédska, nám potvrdzujú aj tri zlaté korunky na modrom podklade na krídlach. Tie musí spoznať každý kto aspoň raz za čas pozerá Majstrovstvá sveta v hokeji. 

Potešiť dokáže aj sci-fi model. Obzvlášť keď autor si dal na celkovom výsledku záležať. Táto kombinácia ma naozaj zaujala a zaslúži si palec hore. 

Som fanúšikom tajných projektov nacistického Nemecka v období druhej svetovej vojny. Ale úprimne, moc mi nevoňajú všetky tie konšpiračné teórie a sprostosti od „údajne agentov CIA“. Bohužiaľ autor tohto lietajúceho taniera Haunebu II, nám neposkytol viac než len dve fotky a aj to iba z rovnakého uhla. Škoda, určite by sme sa vedeli popozerať aj na zvyšok modelu. Neviem síce ako náročne bude zohnať tento model od Squadron Models v mierke 1:72, ale už teraz si viem veľmi dobre predstaviť diorámu s týmto hybridom. 

Pri pohľade na túto F-16stku mám chuť si ísť hneď jednu kúpiť do najbližšieho modelárskeho obchodu. F-16I "Sufa" "UAV Killer", ako dal názov svojej práci Patrik Meszárosz, patrí jednoznačne k tomu najlepšiemu čo uplynulý týždeň priniesol. Dokonalý povrch podčiarkuje plná výbava zavesená na krídlach. Detaily v podobe otvoreného kokpitu a dekálov už len dotvárajú perfektne odvedenú robotu. Netreba asi hovoriť, že sa jedná o stroj Izraelského letectva, ale treba povedať že je to mierka 1:48 a firma Hasegawa, doplnená o konverznú sadu CMK. 

Tak ako zažíva momentálne Prešov hokejový boom, zažíva svoj modelársky boom aj firma Brassica Models. Jej produkty sa tešia veľkému záujmu. Len v našej facebookovskej skupine Eastmodels.sk sme si mohli všimnúť „traktoriádu 2017“ ako to trefne nazval jeden kolega. Jedným z hlavných dôvodov úspechu traktorov je ich civilný pôvod. Nevyskytuje sa veľa modelov s takým využitím ako práve tieto maličké Zetory. Ponúkajú pri tom množstvo scén do diorám, ale to si už určite budeme môcť pozrieť v najbližšej dobe. Takto nejak vyzerá, keď sa do toho pustí Michal Dostál. Jeho práca naozaj berie dych. 

Traktorom neodolal ani vrchný veliteľ portálu Eastmodels Ján Moravčík a takisto sa do toho pustil. Je fajn, že do traktorov sa naraz pustilo viacero modelárov a môžeme si všetci všimnúť ich rukopis. Ak toto číta nejaký organizátor modelárskej súťaže, možno by bolo dobré porozmýšľať aj nad vytvorením kategórie SIG pre tieto stroje. 

Na záver tu ešte máme čerstvú novinku a to ZSU-57-2 od Takomu. Nájsť sa dá na stránkach časopisu Abrams Squad alebo na jeho FB stránke. Veľmi pôsobivé! 

 

Súvisiace články

návrat hore