eastmodels.sk
eastmodels.sk

Hobby Model Show 2024, Borský Mikuláš (SK)

04.05.2024
##

Nasledujúca udalosť

Hobby Model Show 2024, Borský Mikuláš (SK)

04.05.2024

Zaujalo nás na facebooku 7. týždeň

Pridaný 21.02.2017 | autor Daniel Hajtinger

Úvod siedmeho týždňa zaberajú vozidlá Wehrmachtu. Často je vidieť modely zničenej, vyradenej alebo obhorenej techniky. Avšak mnohokrát je chybou práve to, že diery v pancieri po strelách nenájdeme. Samozrejme, ak sa jedná o výbuch munície z vnútra alebo podobné príčiny, je to v poriadku, ale nepríde mi celkom reálne, keď sa modelár snažil urobiť z tanku vrak, ale pritom nemal skrivený ani predný blatník. Ako by to však malo vyzerať správne si môžeme prezrieť na tomto Ferdinandovi. Autorom je Steve Pilbeam a Ferdyho neplánuje nechať len takto o samote, ale rozrobenú má menšiu diorámu, kde príde sovietsky stíhač SU-152. 

Trochu som rozmýšľal, či zaradím do článku aj tohto Panthera Ausf. A skorej výroby. Ale na môj vkus je jeho zimná kamufláž dokonalá. Krásne jemné zošúchanie, žiadne preháňanie a decentná práca s olejmi, robí model atraktívnym. Bart Campbell vyšperkoval Pantera o Fruil pásy, hlaveň a plechy Aber a ťažné laná Eureka. Za pozornosť stoja bočné pláty, ktoré majú pravdepodobne znázorňovať ich použitie z iných strojov. 

Ďalším zástupcom nemeckej vojnovej mašinérie je Horch 108 a motorka BMW R75. Neviem či to nazvať diorámou, alebo skôr vinetou, ale dokonale stvárňuje situáciu na východnom fronte po príchode jesenných dažďov. Za „Rasputiza 1941“, ako znie názov projektu, stojí Georg L. Kaminski. 

Aby sme sa netočili len okolo druhej svetovej vojny, jeden zástupca sa našiel aj z prvej. A to konkrétne toto obrnené auto z roku 1916. Už podľa fotiek a rukopisu práce je jasné že autorom nie je nik iný ako Steve Zaloga. Figúrka je od firmy ICM a model je scratch-build vyrobený od nuly v mierke 1:35. 

Aj keď sa považujem za technikára, tento týždeň ma zaujal  najviac model práve tejto prúdovej stíhačky. Hrdza na hranách chvosta a špinavý povrch celého lietadlá vytvára pocit, že stroj už nejaký ten čas stojí odstavený v hangári alebo niekde vonku na letisku. Z časti je to aj trochu Sci-fi keďže sa jedná o prúdovú stíhačku z konca vojny Horten Ho-229 v mierke 1/32. Ak by takéto modely pribúdali, určite sa nebude nikto z nás hnevať. Palec hore!

Množstvo ľudí si pod pojmom dioráma predstavuje rozsiahlu scénu a hlavne veľkú podložku s množstvom techniky, figúrok a kadečoho. Dioráma nemusí vždy zaberať pol stola na súťaži a takisto nemusí obsahovať milión prvkov. Tony Vanheste vie ako natrepať čo najviac na menší rámček. Má to myšlienku, má to kvalitu a ako celok pôsobí naozaj vynikajúco. Z diorámy „Vielen danke herr churchill“ priam sršia detaily o ktoré nie je núdza. Za pohľad stojí aj dokonale hodiaca sa póza jednotlivých aktérov. 

Na stránke Military Modelcraft International, môžeme okrem vyššie zmienenej diorámy nájsť modely z celého sveta, ako už názov hovorí. Len niekoľko hodín dozadu doprezentoval na tejto adrese svoj dokončený model aj Jenson Ying. SdKfz 164 „Nashorn“ od Dragonu v mierke 1:35 berie dych. Doplnky, figúrka, rozšírené pásy, patina a hlavne parádne fotky robia z tohto stíhača tankov, ktorý mimochodom ako jediný nemecký bojový prostriedok dokázal zničiť behom druhej svetovej vojny americký ťažký tank M26 Pershing, jeden z najlepších modelov techniky uplynulého týždňa. Preto netreba Nosorožca nijak zvlášť predstavovať. 

Určite ste si všimli, že tento týždeň ovládajú nemecké stroje. Takmer súbežne z Nashornom bol predstavený aj ďalší stíhač, aj keď tento už v rovine sci-fi. To ale nič nemení na tom, že autor Nan Zhang sa so svojím dielom dozaista vyhral. 

Presúvame sa do komunity Ammo of MiG Jiminez a ako prvý model zaujal netradičnou predlohou ruský nákladiak Kamaz od firmy ICM, ktorého zhotoviteľom je Erlend Janson. Viem si ho živo predstaviť na dedinských cestách Ruska. 

Aj keď sa to nezdá, aj železnica ponúka množstvo zaujímavých a dnes ešte nevyužitých predlôh. Všetci vieme ako vyzerajú osobné vlaky na Slovensku. Často krát aj rýchliky. Posprejované vozne aj rušne o špine nehovoriac. To všetko sa dá v modelárskom svete zúžitkovať. Aj keď sa v tomto prípade jedná o cisternový vagón a nie osobný, pôsobí dosť reálne. Ak by sa autor Graziano Ghetti rozhodol ho cez photoshop zakomponovať do reálnej fotky odniekiaľ zo stanice, mnohí z nás by určite polemizovali či sa jedná o skutočný vagón alebo len model. 

A tu už jeden taký osobný vozeň máme. Ale bez sprejerského umenia. 

Aj minulý týždeň sme tu mali stíhačku izraelského letectva. A máme ju tu zas.

Poniektorí z Vás už možno zaujali stanovisko, že tentoraz to bude len o technike. Ale nie, nebude, technika síce prevláda ale nevynechávam ani letectvo. Len je ho tento týždeň o čosi menej. Prvá to prišla zachraňovať nemecká prúdová stíhačka z konca vojny Me-163B od Dragonu a jej pilotom bol Wolfgang Späte. 

A6M2 Zero 1:32 od Nat Plaia. Celkom podarené čo poviete? 

Od rovnakého modelára je aj A1H Skyraider „Paper Tiger II“ v mierke 1:32.

Posádku Schwimmwagenu dokončil Ján Porubský. Vynikajúca robota! 

Na záver siedmeho týždňa tu ešte mám prácu Martina Kováča a síce Ford Mustang Boss 302 z roku 1970. Výrobca Revell, mierka 1:25. Môže sa to zdať, ako jednoduchá vec, postaviť si takéto auto, ale je to len zdanie. Sám viem, čo to je, dosiahnúť dokonale lesklý povrch ako sa na autá patrí a jednoduché to teda nie je.

Súvisiace články

návrat hore