eastmodels.sk
eastmodels.sk

Hobby Model Show 2024, Borský Mikuláš (SK)

04.05.2024
##

Nasledujúca udalosť

Hobby Model Show 2024, Borský Mikuláš (SK)

04.05.2024

Maturita hotovo! alebo rubrika Zaujalo nás na facebooku sa vracia

Pridaný 08.06.2017 | autor Daniel Hajtinger

Určite ste si všetci všimli, že posledné mesiace absentuje rubrika Zaujalo nás na Facebooku. Je to zapríčinené tým, že hlavný vedúci portálu bol zamestnávaný štátnicami, ale najmä tým, že ja som naplno venoval maturite a teda baby a modely išli bokom. S maturitou som až nadpriemerne spokojný a môžem sa znova venovať koníčkom, medzi ktoré stále patrí aj modelárstvo.

Pátranie začneme v domovskej skupine Eastmodels. Prvého som si všimol StuGa III Ausf. G od českého modelára Davida Mrázka. Model je od firmy Dragon v mierke 1:35. Z fotiek je jasné, že to nebude len nudný konvečný model, autor skosil blatníky a korbu tanku zaplnil doplnkami kde neskôr príde aj koristný Zündapp KS 750. 

Aj lietadielkárom sa s príchodom leta darí. Ďalší český modelár, tentokrát Jan Pavlík, sa najnovšie prezentoval nemeckou stíhačkou Messerschitt BF-109G-6. Ako predlohu si vybral stroj pilota Hptm. Friedricha Eberleho, firmu Kovozávody Prostějov a mierku 1:72. Výsledok stojí zato však? 

Občas sa pekný kúsok objaví aj v tom autičkárskom svete modelov. Pár dní dozadu sa takto dal všimnúť takmer dokončený kontajnerový náves za ťahač. Autorom je Michal Gregor, mierka 1:35. Som zvedavý na hotový výsledok aj s ťahačom. 

Nie je to zase tak dávno čo Meng vypustil do sveta model protilietadlového kanónu Shilka. Jeden takýto sa asi dva dni dozadu objavil v skupine Tamiya Model Magazine. Ide o stroj Iránskej armády z Iránsko-Irackej vojny. 

Messerschmitty sú proste top. Ayan Toplu by so mnou určite súhlasil. On svoj BF-109G9-2/Trop, 2./ JG 77, ako znie celý názov zasadil do bojov o mesto Matmata v Tunisii na začiatku roka 1943. Pre zmenu je to ale mierka 1:48 a výrobca Eduard. 

Jedným z modelov, na ktorých dokončenie som sa tešil už počas matury, bol jednoznačne model legendy T-55. Táto Marína sa zúčastňovala bojov v bývalej Juhoslávii a aj keď nepatrí práve do armády, ktorej by som prejavoval svoje sympatie, nič to nemení na tom, že model sa určite vydaril. Veľkým plusom je, že autor Peter Robinson sa držal fotiek a nevymýšľal hovadiny ako mnohí spomedzi nás.  

Vždy som obdivoval modelárov, ktorí dokážu reálne stvárniť vodnú hladinu alebo vodu vo všeobecnosti. A nemyslím tým primitívne mokré stekance na technike alebo vodu vo vedre. Kórejskí modelári nezostávajú svojej povesti nič dlžní. Najnovšia práca Won-hui Lee to len dokazuje. 

Tradičné modely nikoho nezaujímajú. To čo robí z modelov model a nie maketu stvárňuje táto vinetka. Menej je niekedy viac alebo aj v preklade čo je veľa, to je málo, platí aj v tomto prípade. Nemusí byť všade kopec doplnkov alebo zložitý príbeh. Stačí nájsť pár správnych doplnkov ako je vešiak, plynová maska alebo výfuk a výsledok je na svete. Zložito naopak pôsobí autorove meno Shimpei Nohara

Pri tomto stroji P-61A Black Widow sa to detailmi len tak hemží. Za dokončenou prácou stojí Bodo Cordes.  

Viac fotiek tohto celku nemám, ale záber mi pripomína kultový film Za nepriateľskou líniou, ktorý bol mimo iného točený na Slovensku, dokonca niektoré zábery na hrade v Liptovskom Hrádku. 

Niekedy mi je ľúto koľko modelov techniky nemeckého Bundeswehru sa na trhu nachádza a koľko modelárov je naozaj schopných na to aby model nemeckej moderny dotiahli na takú úroveň, aby človek, ktorý na výsledok pozerá nemusel si mixérom vypichnúť oči. Tento model síce nepatrí pod bundeswehr, ale princíp je veľmi podobný. Takých modelárov je naozaj málo ale Roman Volchenkov je flexibilný a dokáže si poradiť s kadečím. Človek dokonalý byť nemôže, ale stroj áno. Tak nech sa páči, Hemtt M983 1:72. 

Len pár hodín dozadu prispel svojou prácou na FB aj Jezz Coleman. Neviem, ale myslím že žiaden ďalší popis ani komentár dodávať. Asi len toľko, že mierka je 1:35. 

Na záver asi to najlepšie čo sme za posledné dni mohli vidieť na FB. Ranná verzia Tigra I zo zostavy Pz.Abt 502 blízko Leningradu. Môj názor, že Tiger je hádam spolu s T-34 najotrepanejší model na svete nezmením, ale aj keď tento tank už nemá čo nové ponúknuť, stále sa nájde dosť šikovných modelárov, ktorí vedia spracovať Tigra z iného uhla. Tiger I si zaslúži patinu ako v tomto prípade SSNSW Panzer Modeller. Tiger bude len vtedy Tiger ak na ňom autor zapracuje a nezlepí si ho len preto lebo ho chce mať vo vitrínke. Takto si predstavujem špičkového Tigra I!

 

Súvisiace články

návrat hore